Bio
Έρη Οικονομίδου
Authorized teacher by SYC
Η Έρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2001 είχε την τύχη να γνωρίσει την ashtanga yoga, από τον Cliff Barber, έναν πραγματικό γιόγκι, που είχε αποσυρθεί από τα εγκόσμια, στην Πρέβελη της Κρήτης.
Απ' την πρώτη στιγμή, στο μοναδικό περιβάλλον του ποταμιού της Πρέβελης, την ενθουσίασε αυτός ο συνδυασμός της δυναμικής πρακτικής, με έμφαση τη συγκέντρωση και την αναπνοή. Έτσι συνέχισε αργότερα μόνη της, ακολουθώντας τις οδηγίες του Cliff, με βοήθεια ένα χαρτί με τυπωμένες τις θέσεις της πρώτης σειράς.
Παράλληλα, μέχρι το 2004, στην Αθήνα, πειραματίστηκε με διάφορα είδη γιόγκα και ήταν τότε που της δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσει εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Effect Academy πάνω στην hatha και ashtanga yoga.
Έκτοτε δίδασκε γιόγκα σε πολλούς χώρους της Αθήνας, κάτι που συνέχισε αργότερα και στην Ξάνθη κατά την διάρκεια των σπουδών της στην αρχιτεκτονική σχολή.
Το 2012, κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, αφιερώθηκε αποκλειστικά στη διδασκαλία της ashtanga yoga.
Από τότε μέχρι σήμερα, μαθητεύει και η ίδια σε authorized δασκάλους που την εμπνέουν και την βοηθούν να κρατά μια καθημερινή πρακτική. Θεωρεί μέντορά της τον Paramaguru Sharath Jois και ακολουθεί τις οδηγίες και διδαχές του.
Από τους δασκάλους της ξεχωρίζει την Ελευθερία Λαγουδάκη στην οποία μαθήτευσε συνεχόμενα από τον Ιανουάριο του 2014 και παράλληλα δίδασκε στη σχολή της, τα τελευταία χρόνια, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το Σεπτέμβριο του 2014 με την υποστήριξη της δασκάλας της, αναλαμβάνει να διδάξει ashtanga yoga, στο aikido dojo Shu Ren Kan, το οποίο αποκτά αφοσιωμένους μαθητές και είναι ενεργό μέχρι και σήμερα. Δίδαξε στο χώρο αυτό για 4 χρόνια.
Το 2015 ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη για να συναντήσει για πρώτη φορά τον Paramaguru Sharath Jois, επίσημο συνεχιστή αυτής της παράδοσης, σε ένα 6ήμερο Led Intermediate and Primary Series Workshop and Conference.
Αργότερα, το 2018 ταξίδεψε στην έδρα της Ashtanga, στο Mysore της Ινδίας, με την δίχρονη τότε κόρη της, για να μαθητεύσει δίπλα στον Sharath Jois.
Το 2022 και έπειτα από δύο ακόμη ταξίδια μαθητείας στο Sharath Yoga Centre, την μόνη σχολή που είναι αρμόδια να πιστοποιεί δασκάλους ashtanga yoga, λαμβάνει authorization level 1. Δέχεται έτσι την ευχή του δασκάλου της να συνεχίσει να μεταδίδει αυτή τη μέθοδο, με αφοσίωση και σεβασμό, όπως ακριβώς διδάσκεται στο SYC μέχρι και σήμερα.
Η Έρη είναι πλέον τακτικό μέλος του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδας και υπεύθυνη της σχολής Ashtanga Yoga Ano Patissia (AYAP).
Asana Workshops:
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ashtanga με τους: Eddie και Jocelyne Stern (2014), David Swenson (2015), Ty Landrum (2017), Laruga Glacer (2017) και Ranko Vairagya (2018).
Beyond Asana:
Το 2019 έχοντας την ανάγκη να προσεγγίσει τη γιόγκα πέρα από την άσανα, πήρε 4 κύκλους μαθημάτων υπό τον Seth Powell, πάνω στα σανσκριτικά, την ινδική ιστορία και φιλοσοφία και την ανάπτυξη - ανάλυση των κειμένων των γιόγκα σούτρας και της μπαγκαβάτ γκίτα.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει 3 επιμορφωτικά εξάμηνα στην Ελληνο-Ινδική Εταιρία Πολιτισμού και Ανάπτυξης, με τον Δρ. Δημήτριο Βασιλειάδη, πάνω στην Ινδικής Φιλοσοφία και την Σανσκριτική γλώσσα και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων Madhyama A.
Στο 2ο ταξίδι της στην Ινδία, παρακολούθησε για ένα μήνα, καθημερινά μαθήματα σανσκριτικής και ανάλυσης των κειμένων της Hatha Yoga Pradipika, με τον αγαπητό Laksmish Bhat.
Λοιπές σπουδές:
Η σχέση της με την μουσική και την κίνηση ξεκινά από μικρή ηλικία. Έχει κάνει σπουδές στο πιάνο και στο χορό. Έχει δίπλωμα αρχιτεκτονικής και πτυχίο μηχανικού έργων υποδομής. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της, δίδασκε γιόγκα και χορό σε τμήματα παιδικά και ενηλίκων. Η παραπάνω ενασχόληση, την οδηγεί στο να εκπονήσει τη διάλεξή της, με θέμα «Αρχιτεκτονική και χορός» ερευνώντας την αρχιτεκτονική χάραξη μέσω κιναισθητικών εμπειριών.
Η Έρη θεωρούσε πάντα τον εαυτό της ανήσυχο πνεύμα. Την «ησυχία» βρήκε σε αυτό το υπέροχο σύστημα. Μέσα απ' τα μαθήματά της, θέλει να αναδείξει και να μεταδώσει το σύστημα της Ashtanga Yoga, που με αφοσίωση και τακτική παρακολούθηση, βοηθά να αναπτύξουμε μηχανισμούς συγκέντρωσης και αυτοπροσδιορισμού ώστε να μην προσπερνάμε το τώρα και σταδιακά να απαλλαγούμε από άγχη και προσδοκίες που μας έχουν εντυπωθεί.